Českí senátori odmietli vládny daňový balíček

06.12.2012 Celý región

Praha 6. decembra (TASR) - Českí senátori v stredu zamietli vládny daňový balíček. Krok hornej komory českého parlamentu, kde má väčšinu opozičná ČSSD, sa očakával. Návrh vlády počíta s jednopercentným zvýšením dane z pridanej hodnoty na 15 a 21 percent a ruší niektoré daňové výhody. Veto Senátu môže koalícia o dva týždne prehlasovať v Snemovni. S prijatím balíčka počíta štátny rozpočet na nasledujúci rok. Správu priniesla spravodajská webová stránka novinky.cz.

"Je to balíček zúfalstva vlády a vládnej koalície," vyhlásil predseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). "Všetci dobre vieme, že sa nevyberie ani o korunu viac," doplnil predseda senátorov ČSSD Petr Vícha.

Šéf hornej komory Štěch tiež spochybnil tvrdenie, že ide o dočasné opatrenia, ktoré by mali do troch rokov skončiť.

Včasné prijatie by mohol skomplikovať prezident Václav Klaus. Naňho bude podľa Štěcha vyvíjaný nátlak, aby balíček čo najskôr podpísal.

Ak by sa balíček nepodarilo presadiť do konca tohto mesiaca, od budúceho roka by platila zjednotená sadzba DPH vo výške 17,5 percenta. Citeľne by sa tak zrejme zvýšili ceny potravín alebo liekov, ktoré teraz patria do zníženej 14-percentnej sadzby. Lacnejší by však mohol byť spotrebný tovar, ktorý podlieha 20-percentnej sadzbe DPH.

Riešiť by sa to podľa sociálnych demokratov dalo rýchlym prijatím ďalšej novely, ktorou by sa sadzby ponechali aspoň na súčasnej úrovni.

 

Vyberte región